Wol wassen: Tips en trucs

Het wassen van wollen kleding kan heel spannend zijn, want de kans dat een wollen trui krimpt blijft aanwezig. En je wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt met je lievelingstrui.

Door de juiste dingen te doen tijdens het wassen en drogen, zorg je ervoor dat jouw mooie wollen sweaters, truien of vesten mooi blijven, zodat je deze lang kunt blijven dragen.

Het begint bij de basics

  • Was je wol altijd met wol, dus nooit met andere kledingstukken zoals spijkerbroeken of kleding met ritsen.
  • Zorg dat je altijd dezelfde kleuren bij elkaar doet in de was, dus geen rode trui bij een wit vest.
  • Als je wollen kleding wast in de wasmachine is het belangrijk dat je nooit te veel items bij elkaar in een wasmachine stopt. Dit zorgt voor veel wrijving waardoor de kleding makkelijker gaat pillen of zelfs krimpen.
  • Draai de wasmachine op maximaal 600 toeren
  • Draai je wollen kleding altijd binnenste buiten voor je deze gaat wassen
  • Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel

 

Vlekken verwijderen uit je wollen kleding

Ik gebruik voor vlekken ossengalzeep, dit is echt een wondermiddel. Nu heb ik laatst wat rode pastasaus over mijn witte wollen trui geknoeid, welke uiteraard net uit de was kwam. Redelijk geïrriteerd ben ik gelijk naar boven gegaan en heb ik de het gedeelte met de vlek vochtig gemaakt en met de ossengalzeep in stickvorm over de vlek gewreven, als sneeuw voor de zon verdween de vlek en ik kon de zeep op die plek wegspoelen. In dit geval was het niet nodig om de trui opnieuw te wassen, want ik had hem net aan en hij was weer schoon. Als de trui toch al in de was moest kun je de ossengalzeep ook in laten trekken en daarna onderstaande stappen volgen.

 

Je wollen items met de hand wassen

Je wollen kleding met de hand wassen is echt niet per se nodig. Het is een stuk moeilijker en je kunt met verschillende handelingen vaak meer schade aan je kleding doen dan als je wollen items in de wasmachine wast.

Het is belangrijk dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, dit kan schade aan de kleding veroorzaken, doordat het lastig is wasmiddel er weer goed uit te krijgen.

Wring ook nooit je kleding uit, dit zorgt ervoor dat je de vezels in elkaar drukt en de kleding uit zijn vorm wringt. Het is ook belangrijk dat het water maximaal 30°C is, dus gebruik een thermometer tijdens het wassen. Als het water te warm is, is de kans groot dat je wollen item krimpt.

 

Wol wassen in de wasmachine

Het wassen van wol in de wasmachine is een stuk makkelijker en beter voor je wollen kleding als je de juiste stappen neemt. Zoals hierboven in de basics beschreven is het belangrijk dat je wol alleen met wol wast en dat je niet te veel items bij elkaar in de wasmachine stopt. Ga voor maximaal 3 stuks bij elkaar en natuurlijk in dezelfde kleur, dus geen donker bij licht. Gebruik het juiste wasmiddel, een klein beetje wolwasmiddel is voldoende. Stel de wasmachine in op een wolwasprogramma met maximaal 600 toeren en de temperatuur op maximaal 30°C (mijn voorkeur gaat zelf uit naar 20°C en met de wasmiddelen van tegenwoordig is dat ook prima om je kleding echt schoon te krijgen).

Je wollen truien drogen

Doe wollen kleding nooit in de droger, de droger wordt te heet en door de warme lucht en de ronddraaiende bewegingen krimpen je wollen favorieten gegarandeerd. Laat je wollen items ook niet hangend drogen, hierdoor hangt het uit en vervormt je mooie trui of sweater.

Wat je wel moet doen?

Leg je wollen truien, vesten en sweaters altijd liggend te drogen op je wasrek, bij voorkeur op een handdoek om uithangen en vervorming te voorkomen.

Alle tips hierboven gelden voor alle wol soorten, dus of je nu een mohair item hebt of dat er lamswol, alpaca of schapenwol in je kleding verwerkt zit. Zorg natuurlijk wel dat je altijd goed het etiket met de samenstelling en het was label leest voordat je begint, er kan altijd uitzondering tussen zitten.

Hoe berg je je wollen item op?

Zodra je wollen items weer gewassen en droog zijn berg je deze natuurlijk op. Het is aan te raden om je wollen truien niet hangend op te bergen. Als je een trui lang op een hanger laat hangen, hangt deze uit en is de kans groot dat je bij de schouders bobbels komen van de uiteinden van je kledinghanger.
Dus als je je favoriete trui veel draagt kun je deze prima op een hanger hangen. Dit kan je doen op de “normale” manier, of je vouwt je trui of vest als het ware doormidden, zodat je beide mouwen aan 1 kant hebt. Dan kun je het item met de mouwen aan de ene kant en de rest van de trui aan de andere kant van de hanger. Op die manier komt niet het hele gewicht van de trui op 2 kwetsbare plekken, maar verdeel je het gewicht over het hele kledingstuk.

Zo berg je wollen kleding op

Natuurlijk kun je je truien en vesten ook liggend opbergen, zo hangen ze zeker niet uit en blijven ze mooi in vorm. Echter is het dan wel belangrijk dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt tegen motten, motten zijn namelijk gek op de eiwitten van vlekken in jouw wollen kleding. Motten vinden het namelijk heerlijk om zich te nestelen in textiel wat lang op dezelfde (donkere) plek ligt en daar eitjes te leggen.

Hoe kun je dit voorkomen? Nou, uiteraard je kleding regelmatig dragen en wassen;-). Berg je kleding schoon op.

Je wollen kleding opbergen

Je kunt natuurlijk ook regelmatig even je kleding openvouwen, uitkloppen en terugleggen, maar de kans is groot dat je dit vergeet. Een goede opberghoes voorkomt ook dat motten in je wollen kleding nestelt en daar eitjes legt. Daarnaast zijn motten ook niet echt gek op sterke geurtjes, dus een stuk zeep of een katoenen buideltje met lavendel jagen motten weg.

Zorg ervoor dat jouw geliefde wollen items lang meegaan door de eenvoudige stappen te volgen voor het wassen, verwijderen van vlekken, en op de juiste manier opbergen. Met de juiste zorg blijven je wollen truien, vesten en sweaters niet alleen mooi, maar houden ze je ook warm en stijlvol, seizoen na seizoen.

Ontdek alle wollen items en shop ze hier!

Emily
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter